ABOUT / ANDREAS MÖRSCHEL / TEAM

 

ANDREAS MÖRSCHEL

 

Andreas Mörschel studied Architecture at the Fakultät für Architektur und Städtebau / Technische Universität in Stuttgart and at the Faculdade de Arquitectura Universidade do Porto. He made a Post-graduation in Construction and Real-Estate Management at the Universidade do Minho and Universidade Católica in Porto. After collaborating as a project coordinator on several PPP competitions with “JS+MM+BP ace” in Lisbon he became a Founding Partner and Managing Director of “BMM Balonas, Menano & Mörschel, Arquitectos” before starting his own studio in 2009. 

 

TEAM MEMBERS since 2009 

 

João Segurado, Lourenço Andrade, Benjamin Coustes, Vera Blanco, Nuno Mesquita, Maria Cochicho, Ruben Liça, Carolina Cantante, Manuel Queiroz Lima, Andre Cachado Alves, Filipa Lindo, Joana Matoso, Marcia Xavier, Nuno Velhinho, Gonçalo Freitas da Silva, Hamid Spahi 

 

Member - Ordem dos Arquitectos; Portugal

Member - Architektenkammer Baden-Württemberg; Germany

 

 

JOÃO ROCHA SPORTS HALL - SPORTING CLUBE DE PORTUGAL / LISBOA

 

JOÃO ROCHA SPORTS HALL - SPORTING CLUBE DE PORTUGAL, Lisbon, Portugal

 

Limited Design & Build Competition


Project developed on competition “contract for design and construction of the João Rocha sports center”. It is intended to build next to the Alvalade XXI stadium, a multi-sports modalities arena with capacity to conduct international competitions and events, with a commercial area and a Sporting History Museum. The project main concept is to respond the competition`s premises the most effective way, and the same time, respect the restrictive conditions imposed by the Alvalade XXI Detailed Plan.

 

The Sports Center morphology is characterized mainly by the clearance of its exterior design. Generically, the building can be described as two overlaped volumes, one basis of glass and concrete and superior volume with the structure to sustain the rooftop. Conceptually the building reverses the classical constructive logic, with a volume of concrete over a glass box. This option gives the building a particular lightness, of great elegance. The final result is a well balanced volume in its proportions and the relationship with the surrounding.

 

2014 - Design Competition by Invitation / under construction

Client: SCP - Sporting Clube de Portugal

Contractor: Ferreira Construções SA

Team: Mörschel Arquitectos; VMH

Surface: GCA 10.000 m2

 

LAKE HOUSE / COMPORTA


LAKE HOUSE, Comporta, Portugal

 

Inspired by oriental typologies and their tectonic architecture, the house sits on top of one of the large dunes rolling through a extensive pine tree forests. Built as a refuge from the bustle city, where traditional and contemporary design concepts join efforts with time-honoured building practices, the house fits naturally into its setting.

 

Sitting on a slab which appears to float above the ground the three pavilions are clustered around a central patio while exploring their relationship with the uniform, but surprisingly rich surroundings opening different perspectives from each room into the vast landscape. Three main materials with elementary aesthetics were used for the conception of the house. Exposed concrete slabs and walls combined with an elegant steel skeleton set up the structure of the house, enclosed by huge sliding glass panes and anthracite coloured sheet metal cladded roof.

 

Broad overhanging wooden pergolas, shutters and wooden ceilings with their warm colours add the necessary human scale and turn the house into a contemporary but highly habitable and comforting space.

 

2014 - Built

Client: Private 

Team: Mörschel Arquitectos; Quadrante EngenhariaEnerone

Surface: GCA 500 m2

Pictures by Roland Halbe

 

TODOS-OS-SANTOS HOSPITAL / LISBON

 

TODOS-OS-SANTOS HOSPITAL, Lisbon, Portugal

 

Lisbon’s new “Todos-os-Santos” Hospital is a general teaching hospital with an “end of the line” profile, offering very high differentiation of assistance and services in which the weight of medical-technical areas is much higher than normal. It’s a result of a extensive merger by the Portuguese healthcare authorities of five historic hospitals into one new facility due to their lack of conditions.

 

The new facility features 631 general inpatient beds, 158 Intensive an intermediate care beds, 22 operation theatre, 8 delivery rooms and 83 day care treatment stations.

 

2009 - Public Private Partnership Competition

Client: SOMAGUE

Team: Mörschel Arquitectos; BMM Balonas, Menano e Mörschel, Arquitectos, PMC arquitectos; Quadrante Engenharia

Surface GCA 241.500 m2

 

BROTHERS CLINIC / TRIPOLI

 

BROTHERS CLINIC, Tripoli, Libya

 

The new Brothers Clinic facility is located on a 6.261 m2 plot in Tripoli’s Souq-Al-Jumaa district, next to Tripoli’s 2nd Ring Road. The implemented Concept Design distributes the Clinical Program in 4 floors and 3 blocks, with a neuralgic and core business Outpatient Department located in the centre of gravity of the new building near the main entrance at ground floor. This hospital also contains a 24/7 emergency permanent attendance, perfectly connected with the clinical support and diagnostic facilities. The impatient wards, with a total of 120 beds and an additional 59 cots and incubators for new born babies, are separated by gender and specialty and all located in the upper floors of the three volumes.

 

2013 - Preliminary Design

Client: Brothers Clinic LDA

Team: Mörschel Arquitectos; Dar-Al-Omran

Surface: GCA 24.874 m2

 

APARTMENT JOÃO XXI / LISBON

 

APARTMENT AVENIDA JOÃO XXI, Lisbon, Portugal

 

Apartment situated in the 1938 urbanization Bairro do Areeiro designed by Portuguese Architect Faria de Costa. The typical 1940’s floor plan was originally developed by José Segurado, Joaquim Ferreira and Guilherme Gomes and built between 1940 and 1948. The objective of our intervention is the updating of the original layout and adaptation to the requirements of contemporary lifestyle, while maintaining the apartment’s original lines. The construction method used in the 40’s obliging us to opt for a smart intervention by changing the matrix of connections between the existing compartments and achieving a change in the perception of the sense of space.

 

2010 - Built

Client: Private

Contractor: MST-multi serviços técnicos

Surface: GCA 200 m2

 

MILITARY HOSPITAL / BECHAR

 

MILITARY HOSPITAL, Bechar,, Algeria

 

An international competition launched by the Direction Centrale des infrastructures Militaires and the Direction des projects de realization des infrastructures hospitalieres et sanitaires of the Ministére de la Defence Nationale of Argélie for a new 342 beds Military Hospital Facility in Bechar. The concept goal for this hospital is to create a nuclear, structural and centered building for all medical groups and to design different specialties clusters by floor that allow the medical community closed with the rest of the hospital and services. The Outpatient, Impatient, Obstetrics/ Paediatrics separated buildings are all located above the ground floor composed by the main lobby/ entrance, the emergency unit and a high-tech medical treatment imaging.


2014 - International Design & Build Competition

Contractor: Andrade Gutierrez

Team: Mörschel Arquitectos; OMF EngenhariaGEG EngenhariaFC paisagismo

Tender: Algerian Ministry of Defense

 

Surface: GCA 53.580 m2

CENTRAL BANK OF LIBYA / TRIPOLI

 

CENTRAL BANK OF LIBYA, Tripoli, Libya

 

Limited International Design Competition - 2nd Prize

 

2013 - Design Competition by Invitation

Client: Central Bank of Libya

Team: Mörschel Arquitectos; ECOUUli Seher / BRS architects; TranssolarSystematicaAmarante International

Surface: GCA 70.000 m2

 

Prize winning entries:

1st - Henning Larsen Architects (Denmark)

2nd - ECOU, Mörschel Architects, Uli Seher / BRS architects

3rd - Zaha Hadid Architects (UK)

 

Commended entries:

Jordan & Müller (Germany)

National Consulting Bureau (Libya)

Tabanlioglu Architects (Turkey)

Archea Associati (Iatly)

Delugan Meissl (Austria)


DISTRICT HOSPITAL / BARCELOS

 

DISTRICT HOSPITAL, Barcelos, Portugal

 

Our goal was to develop a proposal which obey to the guiding principles set out in the Brief/ Functional Program, where the hospital is organized by departments, which focusing on centralization, sharing of resources and favouring the outsourcing of non-clinical areas while respecting the concerns regarding implementation and environmental impact.

This 136 bed “neighbourhood” hospital also host long-term inpatient backup wards as well as a palliative care unit.

 

2010 - Competition

Team: Mörschel Arquitectos; PMC arquitectos; Quadrante EngenhariaRGA - Rodrigues Gomes e Associados

Tender: Portuguese Ministry of Health

Surface: GCA 43.273 m2

 

ORDEM DOS MEDICOS DENTISTAS HEADQUARTERS / LISBON

 

OMD HEADQUARTERS, Lisbon, Portugal

 

2009 - Built

Client: Ordem dos Medicos Dentistas

Team: Mörschel Arquitectos; Vectormais

Surface: GCA 500 m2

Pictures by Fernando Guerra

 

 

MILITARY MUSEUM / TRIPOLI

 

MILITARY MUSEUM, Tripoli, Libya

 

MA was awarded with the development of the Military Museum / Museum of Conflict based on the Preliminary Design drawn up by Metropolitan Workshop, London. Inspired by the camouflage nettings for the shade canopy of the exterior exhibition area and dune like shapes for the exhibition pavilions, Libya’s new Military Museum / Museum of Conflict is located at the northwestern boundary of Tripoli’s brand new Greenbelt, in direct neighborhood with Zaha Hadid’s new People’s Congress Hall.

 

The multifaceted roof canopy cladded with perforated alloy sheds will be the external face of the building, a recognizable icon, reinforced through its alternating day / night appearance as a solid, massive volume at daytime, while during nighttime the complex will appear more like a translucent floating light sculpture. The ground-connected pavilions with its harsh, bush-hammered concrete facades, in a strong reference to 1950’s brutalism, fully contrast with the light and elegant steel structure of the canopy. The exhibition galleries, with bare concrete floors and ceilings, form a circuit through the pavilions culminating in the canopy perforating observation tower.

 

2010/2011 – Stage D Design, Detailed Design

Client: ODAC / FMLIDCO

Team: Mörschel Arquitectos; Quadrante Engenharia; RGA - Rodrigues Gomes e Associados

Surface GCA 20.000 m2

 

BAB AL MADINA MASTERPLAN / TRIPOLI

 

BAB AL MADINA MASTERPLAN, Tripoli, Libya

 

Bab al Madina project is one of seven major urban scale projects integrated in the general Masterplan of Tripoli. Its location is at the south-eastern part of the city and is geographically linked with two others major urban scale projects: the  'Al Jumhuriyah street (now 17th of February Street) development project', and the 'Tripoli Green Belt'.

 

The project is located at the junction of two important road axes coming from the south with Tripoli’s First Ring Road, turning the 1,7 km long link between the first city ring road and the 17th of February Street into one of the major city gates and main entrances into the city of Tripoli.

 

The proposed concept develops the existing industrial wasteland into a lively city quarter using mixed-use structures along with new transversal connections interlacing the existing adjacent city fabrics. A dedicated Business District creates an urban landmark on Tripoli’s 1st Ring Road identifying the new city gate.

 

 

Exhibitions

November 2011 Bab Al Madina Masterplan was exposed at the 9th international architecture biennial NONABIA in São Paulo, Brazil.

 

2010 - Ongoing

Client: ECOU / FMLIDCO / F&M

Team: Mörschel Arquitectos; Uli Seher / BRS architects; Quadrante EngenhariaMIC (traffic); COLOCO (landscaping)

Surface: GCA 600.000 m2

 

PSYCHIATRIC HOSPITAL / TRIPOLI

 

PSYCHIATRIC HOSPITAL, Tripoli, Libya

 

The campus style 420 bed hospital is composed of two main areas, the outpatient area and the inpatient wards, both linked to a third area comprising the general support facilities, functioning as the structural backbone of the complex. The generous main pavilion with its wing-like concrete roof structure and it’s covered plaza, houses the day care centre, the main entrance and administration offices, while the wards are distributed as single bungalows inside a park-like garden structure. The cost effective concrete structure of the wing roof adapts perfectly to the local hot and dry climate by providing shaded and ventilated space. The more common buildings of the wards follow a traditional style “patio” solution, closer to local culture and habits.

 

2009 - Ongoing

Client: ODAC

Contractor: FMLIDCO / F&M
Team: Mörschel Arquitectos;
Quadrante EngenhariaLMSAF|C arquitectura paisagista (landscaping)

Surface: GCA 33.815 m2

Investment: 35 M €

 

GARYOUNIS SPORTS COMPLEX / BENGHAZI

 

GARYOUNIS SPORT COMPLEX, Benghazi, Libya

 

Garyounis University is located in the southern quarters of Benghazi, Libya’s second biggest city after Tripoli. Founded in 1955, each year about 35.000 Students graduate from its different Faculties. The site destined for the new Physical Education Faculty is a quadrangular shape of about 430 by 450 m and a area of approximately 18 ha. The few existing building structures on site are to be demolished, while the existing green structure of trees should be maintained.

 

To protect the different vast open outdoor sport field areas against wind and view, and to allow a flexible and comfortable use respecting the important intimacy of the local communities. The existing tree lines and groups mostly running in east-west direction will be complemented by transversal screen elements in north-south direction. These two natural and artificial elements are providing shadow, are helping to increase climate quality, as well as offer they visual protection. Specific ambiences and space qualities for each sport's disciplines offer multiplicity, while producing unity and identity.

 

2011 – Viability Study

Team: Mörschel Arquitectos; Uli Seher / BRS architects

Client: SEMBOL / SML

Surface: 18ha

 

VALE PISÃO RESORT MASTERPLAN / PORTO

 

VALE PISÃO NATURE RESORT – 4TH PHASE, Porto, Portugal

 

Limited design competition preceded by invitation (1st Prize)

 

The general concept for the 4th phase of Vale Pisão Nature Resort aims to develop an urban structure maximizing the benefits of this exceptional location through the strategic use of local topography and giving an independent and unique character by emphasizing the individual private space. Villas scattered on the slope in between the green of abundant vegetation, exploiting the excellent solar orientation and visual environments of Vale Pisão Nature Resort. From there one can overlook the entire valley, as well as the Fairways and the greens of the golf course.

 

The bigger villas with their “L” shaped layout provide maximum exposure to natural light and give greater flexibility regarding habitability aspects. The “L” protects the private central garden that the entire social wing of the dwelling opens onto. Moreover, this layout offers two blind elevations, which establish a boundary that offers privacy and a sense of security thereby creating a quiet and intimate family-home atmosphere.

 

The smaller villas, two T3 typologies, differ primarily in their hierarchical spatial organization. In the first variation all social space is located on the ground floor and benefits from an open relationship with the garden and view, the second variation offers a solution for the dwellings located on the back allotments. Here the foregoing concept is reversed and the social space occupies the upper floor of the dwelling, which provides it with a dominant position over the valley from its roof top terrace.

 

2010 - Competition - 1st Prize

Client: Norte Golfe / Vale Pisão 
Team: Mörschel Arquitectos;
Quadrante EngenhariaF|C arquitectura paisagista (landscaping)

Surface GCA 25.000 m2

 

HOSPITAL VFX / VILA FRANCA DE XIRA

 

HOSPITAL VFX, Vila Franca de Xira, Portugal 

 

PPP - Competition in partnership with José de Mello Saúde and Portuguese general contractors Somague, Edifer and MSF for the new Vila Franca de Xira Hospital with a capacity for 280 beds and a gross construction area of 69.293 m2. Located on a plot with an average slope of 20% with several existing constrains by external factors, such as a main water-conductor as well as protection zones to water lines. Besides of ideal “form-follows-function” and far away of being located on an ideal plot for hospital, the building adapts perfectly to the terrain and external constrains while maintaining the complex “neighbourhood relations” through using an innovative 3D-Matrix.

 

Open to public since May 2013.

 

2006/2009 – Conception, BAFO, (construction completed 2013)

Client: ESCALA VFX  (José de Mello Saúde, Somague , Edifer)

Team: BMM Balonas, Menano e Mörschel Arquitectos, PROAP, Quadrante Engenharia, Ductos, LMSA, OMF, Procesl

Authors: Andreas Mörschel, Miguel Menano

Contractor: NHVFX, ace (Somague, Edifier, MSF)

Surface: GCA 69.293 m2

Investment: 57,3 M €

Pictures by José Campos

BRAGA UNIVERSITY HOSPITAL / BRAGA

 

BRAGA UNIVERSITY HOSPITAL, Braga, Portugal

 

PPP - Competition in partnership with José de Mello Saúde and Portuguese general contractors Somague, Edifer and MSF  for the new Braga University Hospital with a capacity for 704 beds and a gross construction area of 147.034 m2. The University Hospital is organized in functional clusters, each attached to its respective technology area and with a strong education component, linked to the new Faculty of Medicine of the Universidade do Minho. Largest hospital of the Portuguese PPP program, including supply of clinical services for 10 years.

 

Open to public since June 2011.

 

2005/2009 – Conception, BAFO, Detailed Design, (construction completed 2011)

Client: ESCALA BRAGA  (José de Mello Saúde, Somague , Edifer)

Team: JS+MM+BP, ace; BMM Balonas, Menano e Mörschel Arquitectos, PROAP, Quadrante Engenharia, Ductos, LMSA, Procesl

Authors: Andreas Mörschel, José Soalheiro, Miguel Menano, Teresa Castro

Special Consultants: HOK international (Sinclair Webster, Tony Scott)

Contractor: NHBraga, ace (Somague, Edifier, MSF)

Surface: GCA 147.034 m2

Investment: 180 M €

 

UNIVERSITÉ PARIS OUEST / PARIS

 

UNIVERSITÉ PARIS OUEST NANTERRE, Paris, France

 

2012 - Competition

Team: Mörschel Arquitectos; Uli Seher / BRS architects

Surface: 20.000 m2 GCA